Dikke darmonderzoek of Coloscopie

Vandaag een coloscopie! Een dikke darm onderzoek. Ter voorbereiding op deze verwennerij kreeg ik een verrassingspakket met Moviprep mee. Ik heb met veel collega’s gesproken over dit onderzoek en ik moet zeggen dat de meeste mij hebben overtuigd van het idee dat dit onderzoek geen feest zou worden. De bedoeling van de Moviprep was ervoor zorgen dat de darmen geheel leeg zijn. En met leeg bedoelen ze dan ook echt leeg! Het goedje wat in de zakjes zat diende opgelost te worden in water en daarna moest je dat drinken. Even voor de duidelijkheid, het gaat hier om 1,5 liter oplossing en daarna voldoende water (minimaal 1 liter). En dan twee keer. Wat is me dat een vies spulletje zeg. Een van mijn collega’s heeft mij de tip gegeven wat limonadesiroop in de fles te doen om de smaak dragelijk te maken. Nou Denny, bedankt voor de tip, want nu was het nog niet weg te krijgen. Ik zal jullie de details besparen, maar het toilet was wel de ruimte waar ik gisterenavond en vanochtend veel tijd heb doorgebracht. Aangekomen in het ziekenhuis werd ik opgehaald door een vriendelijke verpleegkundige die mij voorbereid heeft op wat zou gaan komen. Een korte samenvatting, op bed gaan liggen, ontspannen, scoop (enorme lange slang met camera) inbrengen en vervolgens genieten van de mooie live videobeelden (ik persoonlijk kon niet zo genieten van de rectaal ingebrachte slang). Eigenlijk zag het er wel mooi uit. Met dit onderzoek kan men overigens alleen de dikke darm bekijken.

Symfonie

Omdat de darmen leeg zijn spuit men met de camera ook wat lucht in de darmen. Ik heb even getwijfeld over hoe ik dat nu in nette woorden ga vertellen wat dit voor gevoel geeft. Beeld jezelf in; Chili con carne, hachee, uiensoep en dan nog meer gas opwekkende voeding. De darmen worden “opgeblazen” om een duidelijke beeld te krijgen. Die lucht wil eruit! Maar ik wilde dat niet laten lopen. Kijk, ik ben er niet vies van om mijn eigen symfonie te “blazen” hoor, maar dan wel thuis en niet in de aanwezigheid van een arts en twee verpleegkundige. Eerlijk is eerlijk, ze hadden me verteld dat ik “het” gewoon moest doen hoor. Het voelt alleen zo onbehoorlijk. Als ik een tip mag geven, gewoon laten gaan want het helpt je niet het in te houden.En trouwens ze ruiken toch nergens naar omdat er niets in de darmen zit.

Eindelijk

Aan het eind van het onderzoek vertelde de verpleegkundige dat het zover was. Het onderzoek was voorbij. Echter diende de arts nog wel even rond te kijken bij de ingang. (ik heb me laten vertellen dat de anus 2 kringspieren heeft en dat tussen deze twee spieren een ruimte zit waar zich aambeien kunnen vormen). Tjonge wat een martelaar is die man. Hij leek wel te zwaaien met dat ding in mijn achterste. Gelukkig was dat ook snel over. Hij had echter nog wel iets anders voor me in de aanbieding. Hij moest ook voelen in de anus. Dat deed hij met TWEE vingers! TWEE vingers van een man in je je weet wel! NIET FIJN.

Uitslag

De uitslag van dit onderzoek liet niet heel erg lang op zich wachten. (26 juni) Geen bijzonderheden en daardoor ook niet bekend waar de bloeding vandaan kwam.

Dit bericht is geplaatst in Mijn blog. Bookmark de permalink.