Herstel en Balans in het Flevoziekenhuis

Wat is dat nou, Herstel en Balans?

Veel mensen met de de beroerde ziekte K, hebben vaak last van vermoeidheid. Deze vermoeidheid bepaald veel in je leven en zorgt ervoor dat je, zonder dat je dat zelf wilt, geconfronteerd wordt met je ziekte. Ik heb in het verleden best actief gesport, maar zo’n jaar of drie geleden was ik na het sporten te lang bezig met herstellen. Door de ziekte kan ik niet meer intensief sporten omdat ik ook op maatschappelijk vlak toch wel wat wil blijven betekenen. Om een balans te vinden tussen wat er is aan energie en hoe je dat het best kunt verdelen, ga je bij het H&B programma actief aan de slag met fysiotherapeuten die je begeleiden bij het oppakken van (sportieve) activiteiten. Ook is er een, zoals ze dat noemen, een psycho educatieve module. Tijdens deze uren praat je met andere (eventueel reeds behandelde) patienten over allerhande zaken die je tegenkomt als K patient. Wat mij verbaasde tijdens deze bijeenkomsten, is de enorme drive die een heleboel mensen hebben om er weer bovenop te komen. Ik zal verderop in dit bericht hierover meer vertellen.

Mede deelnemers

De eerste kennismaking was best bijzonder. Ik zat daar met een groep met 8 andere mensen. De een wat meer patient dan de ander, maar dat maakt niet uit. Het mooie aan de kennismaking was het contrast. De een net behandeld, de ander nog onder behandeling maar omdat de wens tot herstel zo groot was toch deelnemend aan het programma. Een aantal mensen waren eerste instantie een beetje bang hun verhaal te doen of zich bloot te geven. Na verloop van tijd leert iedereen elkaar een beetje meer kennen en onstaat er echt chemie. Leuk om te zien en om mee te maken.

Bezigheden

Elke dinsdag en vrijdag mochten we naar het ziekenhuis. Op dinsdag sporten en afsluiten met een spel. Het spel, wat vaak een balspel was, is bedoeld om je net even iets verder of dieper te laten gaan als het gaat om de inspanning. In een groep ga je eerder mee en ik kan je zeggen, dat werkt. Zeker bij mij, want ik ben nogal gericht op winnen. Resultaat was, in mijn geval, dat ik de rest van de dag total loss op de bank kon gaan hangen. Op de vrijdag hadden we eerst het psychotherpeutische deel. Praten over allerhande onderwerpen onder het genot van een bakje koffie, thee en een koekje al dan niet zelf gebakken door een van de deelnemers. Daarna nog even lekker sporten en voldaan het weekend in.

Stijgende lijn

De bedoeling van het hele programma was ervoor zorgen dat je in beweging komt en blijft. Alsa het ware een springplank naar meer of eventueel gelijkblijvend sporten. In mijn geval leverde het helaas niet meer energie op. Tot op heden betekend sporten voor mij gewoonweg lang herstel. En wanneer je nog eens wil werken en sociale contact wilt hebben, schipperen als het gaat om bewegen. Goed, de balans is gevonden nu nog accepteren.

Ik kan iedereen aanraden deel te nemen aan het herstel en balans programma.

Dit bericht is geplaatst in Mijn blog. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.